Pakaian Tradisional Etnik SabahSabah mempunyai pelbagai Suku kaum..Tidak Hairanlah terdapat banyak corak baju tradisional yang dapat dipamerkan dimana2 Majlis/ Acara yang dijalankan.. Di Sabah terdapat pelbagai suku kaum, iaitu Bajau, Lotud, Irranun, Kadazan, Murut, Rungus, dan lain-lain.Perbezaan di antara berbagai-bagai suku kaum tersebut adalah dari segi bahasa, ugama, adat istiadat, corak dan pegangan hidup termasuklah pakaian tradisi merekaTerdapat banyak cabang kaum didalam kaum kadazan dusun yang dipisahkan antara daerah2. maka bnyak jenis pakaian yang beraneka corak bagi melambangkan setiap cabang kaum kadazan dusun yang mewakili/ melambangkan daerah masing2


Pakaian etnik utama di Sabah yang Biasa Kita lihat adalah

Pakaian Tradisional Daerah Penampang.

me wearing penampang costume
Penari-penari Sumazau yang terdiri daripada kaum lelaki dan perempuan biasanya memakai pakaian serba hitam yang dihiasi dengan corak-corak menarik menggunakan benang berwarna emas. Penari perempuan dihiasi dengan selendang serta talipinggang (tangkong) yang diperbuat daripada duit syiling perak (trade dollars). Penari lelaki biasanya akan memaki tanjak di samping pakaian serba hitam serta menyendang daun silad kering.pakaian wanita  tradisi penampang ini tidak berlengan dan mempunyai kain yang panjang sehingga buku lali.^^

  • Pakaian Tradisional Daerah Papar.
 Baju tradisional suku kaum Kadazan daerah Papar. Baju fabrik baldu hitam berhias renda kuning keemasan. Lelaki memakai pakaian kepala sigal dari kain destar dan wanita memakai siung dari anyaman buluh halus bermotifkan geometrik etnik Sabah. Perhiasan diri gelang tangan dan tali pinggang syiling perak trade dollar. 


terdapat juga pakaian kadazan dusun lain seperti gambar2 dibawah ini:

dusun Tindal Kota Belud


dusun Tindal Kota Belud
Blaus lengan panjang (sinipak) dan berwarna hitam.
pemakai wanita mengenakan Gonob (sarong) di bawah lutut.

Hiasan:


 corak renda dijahit tangan pada blaus lengan; lengan blaus di atas siku ke tangan dipotong kain terbuka dan dijahit dengan corak yang berlainan renda, kain hitam yang berlapis-lapis dengan renda keemasan (sunduk melakukan sunalatan) yang diadakan di sebelah kanan ;
 2 pasang selendang merah; 
kain dastar sebagai kolar baju(selindang lolopot);
 gonob yang ditenun gila oleh kaum Dusun Tindal menggunakan kaintenunan dari pemprosesan pisang larut (Musa tekstil).

Jewellery:

 manik antik; luas tali pinggang (Kinokogis),
 4 sinipogot gelang dibuat syiling dolar perak; 
gelang perak (Tapis perak); 
anting-anting perak dan kantung berwarna perak
 dan tangan diukir kalung (kiupu). Ia dipakai sebagai kalung.


Dusun Liwan dari Ranau

Dusun Lotud Tuaran

Talkum ini (sukub) hanya dihiasi daripada blaus (kopio sukub). Ia adalah berwarna hitam dan kuning keemasan renda, dengan labuci atas kolar dan lengan di hadapan baju.
Gonob (sarong) lutut. Linangkit bercorak bunga (bunga suri rumah). Warna merah adalahwarna utama tetapi juga menambah warna emas, putih, jingga dan biru.
Hiasan: Kuluwali (Selindang), Linangkit (corak) bunga bercorak.
Perhiasan: Lilimbo (tebu tali pinggang) yang mempunyai tiada butang pelepas, gelangperak (simpai) dan kaki cincin perak (terus)

Bajau


Pakaian tradisional suku Kaum Bajau. Wanita menggayakan blaus badu sampit dan kain sarung olos berangkit, perhiasan leher mandapun dan perhiasan kepala sarempak. Lelaki Bajau menggayakan baju potongan Cekak Musang, seluar, samping dan destar.Orang Bajau, (juga ditulis sebagai Badjao, Badjaw atau Badjau) adalah sebuah kumpulan etnik pribumi dari Malaysia dan Filipina Selatan serta diiktiraf sebagaikumpulan etnik kedua terbesar di negara bahagian Sabah.

Murut


me wearing murut costume


Pakaian Adat suku kaum Murut. Lelaki memakai jaket barbaru dan cawat dari kulit kayu puputul yang dilukis dengan motif dari manik atau warna. Perhiasan kepalanya tupi sinulatan juga dari kulit kayu. Wanita menggayakan pakaian pinongkolo dari kain kapas berhiaskan motif sarat dari manik-manik berwarna-warni. Perhiasan diri juga dari manik seperti rantai rarangkol dan hiasan kepala salupai. Orang Murut adalah sebuah kumpulan etnik pribumi yang mendiami wilayah utara pedalaman Kalimantan.Sebahagian besar masyarakat Murut adalah di pedalaman barat daya Sabah, Malaysia timur, khususnya daerah Keningau, Tenom dan Nabawan Pensiangan, sepanjang Sapulut dan Sungai Padas. 


Lundayeh Sipitang

Lundayeh - Penampang, SabahDusun Tabunan

Rungus

kostum tradisional etnik Rungus 

Lelaki yang memakai atas 'Badu', seluar 'soval',
 tali pinggang 'hokos' dan 'sigal' kepala gear. 
Sulung dalam ketat blaus 'Banat',skirt tinggi   lutut dan 'tapi' pakaian kepala yang dipanggil 'sisingal' dan 'henti'. 
Aksesori yangdiperbuat daripada manik berwarna-warni yang dipanggil 'pinakol' dan 'togkol'.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...